تبازیو (تری فلونوماید) قرص خوراکی است که به منظور درمان فرم های عود کننده ام اس به کار برده می شود. تری فلونوماید دومین داروی خوراکی مورد تایید سازمان غذا-دارو آمریکا جهت درمان ام اس می باشد.
در مطالعات بالینی انجام شده نشان داده شد که می تواند موجب کاهش میزان ناتوانی بیمار، کاهش تعداد دفعات عود بیماری ام اس و بهبود داده های ام آر آی در طی درمان بیماری ام اس در افراد مصرف کننده آن شود. پروفایل عوارض جانبی تری فلونوماید براساس نتایج حاصله از مطالعات انجام شده قابل تحمل و کنترل می باشد.
تبازیو چگونه در بدن عمل می کند؟
ام اس یک بیماری خود ایمنی است که در آن سلول های سیستم ایمنی (لنفوسیت هایB وT) پیامی را به اشتباه دریافت کرده و به اعصاب سیستم عصبی مرکزی که شامل مغز و نخاع است، حمله می کنند. این مناطق آسیب دیده به صورت ضایعات مغزی دیده می شوند و می توانند مشکلاتی را برای فرد به وجود آورند که با کم کردن فعالیت سلول های سیستم ایمنی می توان التهاب و آسیب وارده را محدود کرد.
تبازیو به گونه ای متفاوت از دیگر درمان های ام اس عمل می کند و این گونه تصور می شود که این دارو با جلوگیری از تولید سلول های سیستم ایمنی (لنفوسیت B و لنفوسیتT ) از حمله ی آن ها به سیستم عصبی مرکزی و اعصاب جلوگیری می کند. هر چند مکانیسم دقیق داروی تبازیو هنوز ناشناخته است ولی به نظر می رسد تبازیو از طریق مسیرهای دیگری نیز بتواند در کنترل بیماری ام اس موثر باشد.
مزایای تبازیو:
استفاده آسان: روش مصرف خوراکی و یکبار در روز تبازیو
کارآیی مناسب: موثر در کاهش معیارهای خستگی در افراد مصرف کننده، دارای اثربخشی مناسب مشابه سایر داروهای خط اول درمان ام اس
پروفایل عوارض ناخواسته: دارای پروفایل قابل تحمل و وجود روش های مناسب کنترل کننده آن
کسانی که در یکی از گروه های زیر قرار دارند نباید داروی تبازیو را استفاده کنند:
- مشکلات کبدی شدید
- استفاده از داروی لفلونوماید
- خانم های باردار و یا خانم هایی که قصد بارداری داشته و از روش های موثر جلوگیری از بارداری استفاده نمی کنند.
- در مورد شیردهی هنوز به طور قطعی مشخص نیست که میزان ترشح تبازیو در شیر مادر به چه میزان می باشد. به همین دلیل حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید تا شما را راهنمایی کند که شیردهی را انتخاب کنید و یا مصرف تبازیو را ادامه دهید.
- تبازیو تا مدت 2 سال بعد از قطع مصرف دارو هم در خون فرد باقی می ماند که البته پزشک شما با تجویز داروهایی می تواند سطح تبازیو را در خون شما سریع تر کاهش دهد.
طریقه مصرف تبازیو چگونه است؟
تبازیو به صورت قرص خوراکی بوده که می توان آن را با فاصله یا بدون فاصله از غذا مصرف نمود. قرص خوراکی تبازیو حاوی 14 میلی گرم ماده موثره دارویی می باشد که پزشک نورولوژیست بر اساس وضعیت بیماری شما تصمیم به تجویز آن می نماید.
بسته بندی تبازیو:
هر بسته دارویی شامل 28 عدد تیازیو می باشد و برای کمک به شما و جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، قرص ها شماره گذاری شده اند. برای بیرون آوردن دارو، با فشار وارد کردن به فویل، قرص تبازیو را بیرون بیاورید.
قبل از شروع دارو به چه نکاتی باید توجه کنید؟
قبل از شروع مصرف داروی تبازیو در صورت داشتن هرکدام از مشکلات زیر حتما پزشک خود را مطلع سازید:
- سابقه مشکلات کبدی یا کلیوی
- وجود تب یا عفونت، یا پایین بودن توانایی بدن برای مبارزه با عفونت ها
- بروز بی حسی و یا سوزن سوزن شدن در دست ها و پاها که این نشانه ها متفاوت از علایم معمول ام اس شما باشد.
- سابقه دیابت
- سابقه مشکلات شدید پوستی در حین مصرف داروهای دیگر
- سابقه مشکلات تنفسی
- سابقه فشارخون بالا
آیا می توان این دارو را هم زمان با داروهای دیگر مصرف کرد؟
مشکلات خاصی در افرادی که تبازیو را هم زمان با دارو های دیگر استفاده می کنند دیده نشده است با این حال افرادی که داروی لفلونوماید را برای بیماری آرتریت روماتوئید استفاده می کنند با قبلا از آن استفاده می کردند بهتر است که تبازیو را به دلیل افزایش احتمال ابتلا به عفونت ها استفاده ننمایند.
همچنین این دارو ممکن است با داروهای خوراکی ضدبارداری، وارفارین و تیزانیدین نیز تداخل داشته باشد، به همین دلیل بهتر است قبل از شروع دارو پزشک خود را از دیگر داروهای مصرفی خود آگاه سازید و مشاوره های لازم را دریافت بنمایید.
عوارض جانبی:
هنگام مصرف هر نوع دارویی مهم است که اطلاعاتی درباره ی تاثیراتی که آن دارو بر روی بدن شما دارد داشته باشید . تبازیو هم مانند سایر داروها ممکن است عوارض جانبی را در بعضی افراد نشان دهد که در این بخش به توضیح آن پرداخته ایم.
اگر شما در طول استفاده ار داروی تبازیو تجربه هر کدام از عوارض جانبی را که در ادامه بیان می کنیم داشتید، حتما با پزشک متخصص خود در میان بگذارید.
علاوه بر ریسک ابتلا به مشکلات کبدی و خطر آسیب به جنین در دوران بارداری، عوارض جانبی جدی دیگر تبازیو عبارت است از:
- کاهش تعداد سلول های سفید خون
- بی حسی و یا سوزن سوزن شدن در دست و پا که متفاوت از علائم ام اس باشد
- مشکلات پوستی
- مشکلات تنفسی
- فشار خون بالا
شایع ترین عوارض جانبی تبازیو عبارت است از:
- تغییرات آزمایش خون مربوط به مشکلات کبدی
- نازک شدن و یا ریزش مو
- اسهال
- آنفولانزا
- حالت تهوع
- احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن در پوست
حقایقی در مورد نازک شدن و یا ریزش مو در مصرف کنندگان تبازیو:
در مطالعات بالینی انجام شده مربوط به داروی تری فلونوماید نازک شدن و ریزش مو در بعضی بیماران دیده شده است. در بین افراد مصرف کننده، 87 درصد از بیماران هیچ نشانه ای از نازک شدن و یا ریزش مو را تجربه نکردند و در افرادی هم که تجربه کرده بودند، نشانه های نازک شدن و ریزش مو اغلب به صورت ضعیف تا متوسط دیده شده بود و حتی بدون درمان های اصلاحی، بعد از مدت زمان کوتاهی، وضعیت موی این افراد به حالت اولیه خود باز گشت.
اطلاعاتی در مورد بارداری در مصرف کنندگان تبازیو:
- تبازیو ممکن است باعث آسیب رسیدن به جنین مادران باردار شود. در صورتی که باردار هستید از این دارو استفاده نکنید و در صورت استفاده از این دارو حتما از روش های مطمئن جلوگیری از بارداری استفاده کنید.
- اگر شما خانم هستید، قبل از شروع استفاده از تبازیو باید حتما تست بارداری را انجام دهید و در طول مصرف دارو از روش های مناسب جلوگیری از بارداری استفاده بنمایید.
- بعد از قطع داروی تبازیو با توجه به نیمه عمر طولانی آن هم چنان از بارداری جلوگیری کنید تا زمانی که تست خون شما نشان دهد که سطح تبازیو به اندازه کافی پایین آمده است.
مردانی که تبازیو مصرف می کنند:
اگر همسر شما قصد بارداری دارد به سرعت باید مصرف دارو را قطع کرده و با پزشک خود مشورت کنید تا سطح دارو را در خون شما کاهش دهد.
اگر همسر شما قصد بارداری ندارند، در طی مصرف تبازیو حتما از روش های مطمئن جلوگیری از بارداری استفاده بنمایید. و به این خاطر که تبازیو تا مدت طولانی بعد از قطع مصرف دارو (2 سال) همچنان در خون شما باقی می ماند، حتما بعد از قطع مصرف تا مدتی که سطح دارو در خون شما پایین بیاید، از بارداری جلوگیری کنید.
قبل از شروع مصرف تبازیو:
قبل از شروع مصرف از تبازیو، پزشک شما نیاز به انجام چند تست قبل از شروع درمان دارد، به عنوان مثال:
- آزمایش خون برای بررسی وضعیت کبدی
- آزمایش خون جهت بررسی سلول های خونی
- تست پوستی سل (TB) و یا آزمایش خون مربوط به آن
- بررسی فشار خون در ابتدا
- تست بارداری
بعد از شروع مصرف تبازیو:
پزشک معالج شما در مدت زمانی که شما از تبازیو استفاده می کنید، اقدامات زیر را انجام خواهد داد:
- نظارت ماهیانه بر آنزیم های کبدی به مدت 6 ماه پس از شروع مصرف و سپس به صورت دوره ای
- مانیتورینگ فشار خون در صورت نیاز
چه مواردی را به پزشک خود اطلاع دهید:
در صورت تجربه کردن هرکدام از موارد زیر ، حتما پزشک خود را آگاه سازید:
- مشکلات تنفسی
- مشکلات کبدی که ممکن است شامل زرد شدن پوست یا سفیدی چشم ، تیره شدن ادرار ، استفراغ ، اسهال ، از دست دادن اشتها
- نشانه هایی از بالا رفتن پتاسیم هم چون تهوع یا بالا رفتن ضربان قلب
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد داروی تبازیو می توانید از دفترچه راهنمای مصرف آن که در بسته بندی دارو موجود می باشد، استفاده نمایید.
منبع: زیست دارو دانش
برای تهیه قرص خوراکی تری فلونوماید (تبازیو) زیست دارو دانش می توانید با واحدهای فروش شرکت پخش سراسری محیادارو در سراسر کشور تماس حاصل فرمایید - محیادارو